Vastaanpuhuja

Jousimetsälle ! - Jousen hankinta

Aion kirjoittaa kirjoitussarjan matkastani jousen hankintaan, metsästyskortin suorittamiseen ja loppuviimeksi jousimetsälle, josta sitten joskus ehkä jopa lihaa pakkaseen.

Päivitys: Seuraava osa

 

Olen pari vuotta pohtinut taljajousen ostamista. Taljajousi on periaatteessa jousi, jossa on väkipyörät lapojen päissä, jotka mahdollistavat suuremman voiman pienempään tilaan. Olen jonkin verran herkkä innostumaan asioista ja sitten jättämään leikin sikseen, joten siirsin ostamista aina vuodella eteenpäin. Sinä aikana olen seurannut keskustelua Suomessa ja ulkomailla. 

Suomessa jousimetsästys on aika rajoitettua verrattuna ulkomaihin.  Suomessa isoin rauhoitettu eläin, jota taljajousella saa metsästää, on metsäkauris, sellainen hieman keskikokoista koiraa isompi sarvipää.

Afrikassa taljajousella ammutaan suurin piirtein elefanttejakin. Kun olen katsonut näiden suurten valkoisten metsästäjien edesottamuksia, olen tuntenut suurta vastenmielisyyttä koko touhua kohtaan. Sen sijaan tämä oma metsästyskulttuurimme näissä metsissä on ollut aina mielestäni vähintään neutraalia ja monella tapaa myös kunnioittavaa touhua. Sen lisäksi tietyt perinteemme, kuten peijaiset, ovat aika sympaattinen maljannosto menneisyydelle.

Suomessa kuitenkin on käynnissä tällä hetkellä liike lakimuutokseen, jossa saataisiin vähän isompaa eläintä, kuten valkohäntäpeuraa jousimetsästyksen piiriin.

Ostoa suunnitellessani olen ehtinyt myös primitiivijousta väsätä. Noin 170 cm pitkä pihlajainen keppi odottaa tällä hetkellä tilleröintiä (katkeamista...) nurkassa. Huomasin, että veisteleminen itsessään on sangen hauskaa touhua. Primitiivijousien värkkäämisessä olen tyytyväinen, jos joku päivä saan aikaiseksi ns. "ugrijousen", eli tuoheen käärityn koivu-mänty komposiittijousen. 

Suomessa toimii erään amerikkalaisen yrityksen euroopanosasto ja sieltä saa metsästysvalmiita paketteja ihan siedettäviin hintoihin. Itselläni ei ole mitään kosketuspintaa harrastajiin omalla alueellani, joten olen aika sokkona mennyt. 

Valikoimaa on laajasti ja taljajouset ovat harpponeet kehityksessä eteenpäin jo 30 vuotta. Nykyiset jouset ovat kantaisiään kevyempi virittää ja järjettömän tehokkaita. Nuolen ilmoitettu standardilähtönopeus on useimmissa jousissa yli 300 jalkaa sekunnissa.

Kesälomani alkaessa suunnittelin vielä ostavani kumiveneen taljajousen sijaan, mutta tulin toisiin ajatuksiin. 

Ostaessa tärkeää on saada taljajousi, jossa on oikeanlainen vetopituus. Tämä osoittautui ongelmalliseksi, sillä allekirjoittaneella on vähintään kummallinen ruumiinrakenne. Olen joskus vitsaillut olevani Suomen pisimpiä persjalkaisia ihmisiä. Käsieni ulottuvuus vastaa suurin piirtein sopusuhtaisen kaksimetrisen miehen ulottuvuutta, vaikka olen itse vain tuuman vajaa 190 senttimetriä pitkä. Vetopituudekseni sain (avovaimoni suosiollisella avustuksella) muutaman mittauksen jälkeen toistuvasti joko 30,5 - 30,6 tuumaa. Se rajasi aika railakkaasti jousivaihtoehtoja pois. Puoli tuumaa lisää ja olisi alkanut käydä aika kalliiksi tämäkin harrastus.

Sitten pohdittavaksi joutui vielä jänteen vetämiseen tarvittava paunamäärä. Alan olla jo sen ikäinen ukko, että machoilusta on enimmäkseen mennyt maku, joten aluksi pohdin niinkin alhaista kuin 50# taljajousta. Asiantuntijalta kysyessäni hän tyrmäsi ajatuksen suht täysin. Sanoi, että suorempaan se nuoli lentää isommilla paunoilla ja on siten tarkempi ja että kuka tahansa virittää 60# jousen ja tottuessa se pompsahtaa nopeasti. 60-70# suositellaan erään taulukon mukaan yli 81 kiloa painaville miehille. Se ei ole ongelma, sillä en ole niin vähän painanut kymmeneen vuoteen. Joten 65 paunaa ylöspäinsäätövaralla.

Tänään sitten painoin "maksa"-nappia Quest Smoke- taljajouselle. Yllätyksekseni se ei kirpaissut lainkaan sydämestä, vaan kahden vuoden pohdinnan jälkeen olen varma, että haluan moisen.

Jännityksellä odotan mitä sieltä tulee, palvelu, lähdemateriaali ja ohjaus on ollut käyttämässäni verkkokaupassa tasolla, jota harvemmin tapaa. Odotellessa on varmaan mentävä viikatteen kanssa pellolle ja rakennettava jonkinlainen maalitaulu.

Mutta siihen palaan seuraavassa osassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JuusoMarttila kuva
Juuso Marttila

Jos olen oikein ymmärtänyt niin varsijousella metsästys kiellettiin, koska joillakin metsästäjillä oli lauennut ase vahingossa ja joku oli kuollutkin siihen. Olenko hirveän väärässä?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Varsijousella tosiaan ei saa metsästää. Tosin siihenkin ovat kaitten hakemassa muutosta. Syytä en tiedä, mutta aika heppoiselta keissiltä kuulostaa, jos se tuosta johtuu.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Lueskelin vähän suomen jousimetsästysfoorumilta ja varsijouset (jalkajouset) ovat kai muuttumassa luvanvaraisiksi, koska niitä käytellään rikollisiin temppuihin ja niiden läpäisyvoima on aika hurja. Niissä on sama toimintaperiaate kuin taljajousissa, mutta huippasesti enemmän paunoja.

Nykyäänhän niitä saapi ostella vapaasti kai.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Ihan vaan mainitaseni pitää sanoa että olen minäkin Mikkelistä kotoisin, kuten tämä herra Ukkonen. Hänen kuvansa on sen verran topakka, että en keksi muuta sanottavaa kuin sananmuunnoksin. Näyttäisi kuin kuvassa olisi karjahteleva ärjy - ärjähtelevä karju.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kuvassa ei millään epätieteelliselläkään mittarilla ole kyse ärjähtelystä, vaan siitä kutistavasta kylmyydestä ja ilman pakenemisesta keuhkoissa.

Profiilikuvan tarkoitus toimia piikkinä kuvatun lihassa. Mikään ei hillitse kommentointihalua niin paljon kuin oma kalpea ruho siinä kommentin vieressä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Itselläni on taljajousi komerossa mutta nyt ei ole sopivia nuolia.
Aikoinaan ostin Englannista yksinkertaiset saarnipuiset lattajouset vaimolle ja itselleni, 20 ja 40 paunaa. Paras tulokseni oli kärpänen muutaman metrin päästä. Kokeilin siellä myös kivikärkiä, kun sattui olemaan malleja ja materiaalia. Litteä piikivikärki uppoaa helposti puuhun, mutta sinne se myös jää. Kannattaa tehdä leikkaava kärki helposti irtoavaksi.

Sittemmin olen rakennellut primitiivijousia silloin tällöin. Yhdestä puusta: kuusta, pihlajaa ja lylymäntyä. Pitkiä, miltei pituisiani, niin eivät rapsahda poikki kuivuttuaan.

Vipukeihästäkinn olen kokeillut, nytkin on heittovipu tuolla, mutta en ole perin harjaantunut.

Jore Puusa

Miksi eläimiä pitää tappaa metsällä, siksikö - että sinulla olisi hauskaa?
Onko joku metsän eläimistä tehnyt sinulla pahaa?
Minun käsityskykyni ulkopuolella on tappaminen huvin vuoksi.
Kukaan ei enää kuole nälkään - joten metsästämiseen ei ole mitään pakkoa kenelläkään Suomessa.