Vastaanpuhuja

Jousimetsälle - uusi tausta

 • Lähtökohta ja apuri no. 1 aina valmiina palvelemaan
  Lähtökohta ja apuri no. 1 aina valmiina palvelemaan
 • Semivalmiina, apuri no 2 korottaa itseään.
  Semivalmiina, apuri no 2 korottaa itseään.
 • Valmis, vain kokeilua odottaa.
  Valmis, vain kokeilua odottaa.
 • Sarja 40 m
  Sarja 40 m
 • Läpäisy 40 m
  Läpäisy 40 m

Ajattelin kokeilla tehdä uutta taulutaustaa. Kävin ostamassa 50 m rullan jonkinlaista sokkelin routasuojaksi tarkoitettua solumuovia, metrin liimalevyä ja kiristysliinat. Leveys 20 cm ja paksuus 6 mm. Siivutin sen 50 cm pituisiksi palasiksi, pakkasin päällekäin, liimalevy kahteen osaan joihin vedin viilalla urat liinoille ja ei kun kiristelemään.

Ensimmäiset liinat hajosivat, joten kävin ostamassa uudet, hieman järeämmät (1000 kg luvataan murtumislujuudeksi, eli ei pitäisi minun haballa saada rikki.). Hiki valuen ja habat tukossa sitten lopulta pohdin, että ihan riittävän kireäksi. Lähtökorkeus oli 60-70 cm. Liinoilla kiristellen siitä sai 30-40 cm pois. 

Vaikka sanoinkin aiemmin, etten aio ruuvata lisää paunoja jouseen, tein sen kuitenkin. En keksi muuta selitystä kuin sen, että voin. Ja tietysti sen, että pro-ampujat sanovat lapojen käyttäytyvän paremmin lähempänä maksimivoimaa. Ja nuoli  lentää suorempaan. Eli jousi on 70- paunainen. Se ei heti ekoilla vedoilla tunnu, mutta pitemmän päälle eron kyllä huomaa.

Aloitin näin isäinpäivänä ampumaan suoraan päälle 40 m päästä ja ensimmäinen sarja tosiaan teki tiheimmän kasan hieman ylös, eli paunojen lisääminen näyttäisi nostavan 40 m matkalla sen 5 cm. Sainpa siinä parit sulkavauriotkin aikaiseksi. Minulla on 5-pinninen tähtäin ja siitä hieman tila loppuu kesken nykyisillä säädöillä. Olen suunnitellut tiputtavani kehää alaspäin ja säätäväni ensimmäisen pinnin 10 m nykyisen 20 sijaan, jolloin saan kaikki pinnit käyttööni. Koska olen sillä lailla pihi. Jos on 5 pinniä, ne pitää saada kaikki käyttöön, muuten menee osa pinneistä hukkaan. 

Uusi tausta on yllätyksekseni huonompi kuin vanha. Toisella sarjalla osa nuolista suhahti läpi siitä. Vaikka sainkin korjattua tilannetta räikkäämällä lisää kireyttä, se ei silti ole mitenkään mahtavan hyvä pysäyttämään nuolia. Kompaktin kokoinen ja kevyt se silti on. Eli jos lähtee esimerkiksi lomalle jonnekin ja haluaa viedä harrastuksen mukanaan, moinen on aika hyvä. Kevyemmällä jousella tietysti aina parempi.

Tähän mennessä paras tausta, johon olen ampunut, oli kaverillani. Keinokuitusäkki täynnä lumppua. Nuoli irtosi siitä helposti ja se pysäytti todella hyvin. Huonoin tähän mennessä on ollut tuulensuojalevy. Seuraavaksi odottelen enemmän lunta Aion rakentaa lumesta jonkilaisen muurin, johon sitten laitan tämän uuden taustani pönöttämään. Luulen sen toimivan aika hyvin. 

Jos parannusehdotuksia tähän taustaan pitäisi funtsia, laittaisin ehkä jotakin sitkeää mattoa taakse. Vain ylhäältä kiinni. Jos ei halua liinojen kanssa leikkä, sillehän voisi jonkinlaisen kehikon rakentaa ja kierretangoista sitten kiristimen.  Liimalevyihin taas voisi laittaa paksuutta keskelle niin, että prässi tulisi paremmin keskemmälle vaahtomuovisiivuja. Nyt ne levyt taipuvat päistä kun oikein kireälle vetää, eli suurin paine tulee reunoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Matti Jalagin

Laita kertopuu pystyyn molemmin puolin levyjen päälle niin että tulevat vähän yli sivuilta ja kiristä niiden avulla nippuun niin levyt eivät taivu.

Jos laitat taakse "pysäyttimen" tai "hidastimen" niin, että se on vain ylhäältä kiinni voi olla, että taittaa nuolen.

Olkipaalit takana tukena ja hidastimena voisivat olla hyvä ajatus.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Lähinnä mietin sitä pysäytintä niin, että se toimisi sellaisena "pehmeänä" hidastimena. Vähän kuin matot, jotka roikkuvat naruilla. Ei kuulema mene läpi kuin kahdesta matosta. Tuossa nyt vaan on se, ettei se matto-osuus ole kovin iso, kun tuo taustakaan ei ole kovin iso, eli mutuilen, että sujahtaa läpi melko helposti siitäkin.

Olkipaalit olisivat toki hyviä, mutta kun en toistaiseksi saanut selville missä niitä myydään ja millä hinnalla. Luulen, että laitan kaksi tolppaa, narun väliin ja jotain mattoja roikkumaan siitä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Antti! Tälleen melkein kaikki kokeilleena jos haluat nuolen pysähtyvän silleen lyhyelle matkalle, niin käy palolaitokselta vanhoja käytöstä poistettuja letkuja ja halkaise ne kahtia. 2kpl. letkuj, eikä edes 70 paunaisella nuoli uppoo kun puoliväliin. Jos Haluat sellaisen kiinteän taustan, niin foam,huopa,letkut,ja vielä foam liimattuna yhteen ja se on siinä. Halpa ja hyvä. Ongelmaksi tulee tuo nuolien pois ottaminen. Koska kitka on kudotun letkun ynnä muiden osalta melkoinen, niin ratkaisuksi keksin käyttää narua. Pyörittele ristiin nuolen varrelle narua n. 10-20 kertaa ja vedä sitten nuoli irti taustasta. Helppoa, eikä nuoli, edes alumiininen nuoli väänny. Hiilikuitunuolien kanssahan ei tällaista tartte edes ajatella. Jos ei oo mahiksia saada palolaitokselta letkuja, niin ihan tavallinen puutarhaletkukin pysäyttää tuollaisen 70 paunaisen jousen lähettämän nuolen. Uskomatonta, mutta totta!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Narukikka kuulostaa hyvältä kyllä. Huomasin tänään, että nuo tuollaset Craftin juoksuhanskat, joissa on jostain syystä tuollaiset kumiset "tassut" kämmenissä, ovat aika kätevät. Hiton hyvät hanskat. Ihan kuin jotkut "Haitek"-versiot näppylähanskoista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juu, kyllä, mut kokeile narua, yllätyt!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Jousiampujat ovat perinteisesti täällä etelässä hankkineet solumuovinsa Inkoosta NMC Termonovalta. Heillä kun kertyy kakkoslaatua prosessistaan ja myyvät sitä asevelihintaan. Henkilöauton peräkärryn saa melko täyteen 50 eurolla. Kannattaa kysyä Björniltä p. 0503241632.