Vastaanpuhuja

Talvipäivänseisaus ja maailmanloppu

Suhteeni Maya-kalenterin tulkinnasta tehtyyn ennustukseen on ollut huvittunut siitä lähtien, kun siihen jossain yhteydessä törmäsin. Olen usein 21.12 kokenut pienimuotoisia maailmanloppuja. Päätä särkee, paha olo ja suuntaa vailla oleva synkkyys jahtaa silloin mieltäni. 

Mistään etiäisestä ei ole kyse, vaan siitä, että jos en unohda sitäkin juhlia, syntymäpäiväni on 20 päivä. Tänä vuonna 20.12.2012, mikä on sinäänsä ainutkertainen. Tasavuosia ei tule, mutta hauska päivämäärä, jos sellaisista pitää. Vuoden toisiksi synkin päivä. Ironia on käsinkosketeltavaa.

Tänä vuonna se on kuitenkin hieman huono päivä ollessaan perjantai, sillä pitää mennä töihin.

Talvipäivänseisaus on kuitenkin se kohta vuodesta, jonka yhdistän helposti syvään uneen. Se on epätodellisen pimeä kohta, eikä mikään ajatus ei ole siitä irrallaan. Se on kuin lyhyt pidätetty hengitys ulos- ja sisäänhengityksen välissä. 

Pidän talvesta. Pidän siitä monestakin syystä, mutta yksi niistä on se, ettei se ole pysyvä tila. Se on kuin jokin elämää suurempi totuus, joka astuu kaiken turhuuden keskelle ja ottaa kaiken valtaansa. Jotakin, mitä ei voi teeskennellä pois. Kuin kuolema. Niin vaikuttava se on, ettei edes keskellä kesää, kun aurinko ei lainkaan laske ja maailma on täynnä ääniä, se unohdu.

Muisto tekee valosta valoisampaa, lämmöstä lämpimämpää. Kaikesta elävämpää.

Ehkä tarvitaan kuolemaa korostamaan elämän merkitystä. Puhdistamaan pöytä, että voi taas aloittaa uutta. Maailmanloppua tuskin tulee tänäkään vuonna, mutta joka vuosi sama päivä aloittaa matkan kohti uutta elämää. Kohti valoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tosiaan, talvipäivänseisaus ei muuten ole joka vuosi samana päivänä, huomasin.

Eetvartti Ylähumppila

Onkohan se tähtitorninmäeltä kallion kirkon seinään suunnattu sininen laser jokin tuomiopäivän säde? Ainakin se menee jotakuinkin suunnassa etelä-pohjoinen. Ettei ole peräti linjassa talvipäivänseisauksen kanssa? Joka tapauksessa, siltasaarenkatu, joka lähtee kalliosta, jatkuu suoraan unioninkatuna tähtitorninmäen observatoriolle, on kyllä hienosti, kuin viivoittimella vedetty linja noiden kahden rakennuksen kesken. En muista lukeneeni histooriaa, onko tässä jokin celestiaalinen ajatus takana, mutta tuon yöllä näkyvän säteen vuoksi aloin oikein pohtimaan asiaa.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Toisaalta
Jos tulisi maailmalle loppu niin eihän sitä jäisi kukaan murehtimaan

Eikä nyt muutenkaan niin iso vahinko loppupeleissä
Onhan näitä palleroisia avaruudessa
Yksi maapallo sinne tai tänne

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Maailmanlopussa puhutaan kai siitä, että maailma jotenkin lakkaisi olemasta, aurinko sammuisi jne. jos ihminen ei olisi sitä todistamassa. Maailmanloppuja on monenlaisia ja niitä on tapahtunut ja tulee tapahtumaan. Paras tilanne olisi kai se, että maailmanloppu koittaisi maailmanloppukulteille. Kaikki voittavat.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Onhan nämä kultit aika ajoin jouduttaneet kannattajiensa
matkaa euforia nirvanaan...

Jim Jones suosikki hurmanhenkeni kylmäsi itsensä ja 900? Guyanassa
(Kool-aid wasnt that cool kiddies)

Sekä esim nämä surkuhupaisat Halleyn komeetan mukaan lähteneet...

Onhan näitä ja lisää taitaa tulla
Kuinkahan moni tampio hyppää jojottamaan kun Mayojen kalenteri sanoo riks raks poks (snap crackle pop på låndån)

Käyttäjän vesimies kuva
Kaarlo Makkonen

Nehän laskee väärin, oikeampi aika on 20 pv,v 2020.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

No sehän se olisi minulle juhla. 42, tuo kaiken selittävä luku tulee siinä kohtaa täyteen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Opiskelijaelämästä on jäänyt mieleeni, että kesätienistien jälkeen syyskauden opinnot aloitettiin reteesti syyspäivän järjenseisauksella. Loppukeväällä vietettiin sitten halvemmin eväin kevätpäivän järjentasausta. Näitä juhlapäiviä ei ollut merkitty edes teekkarikalenteriin, mitä suuresti vieläkin ihmettelen.

Maailmanlopun meinki oli, siitä menen takuuseen.

Veikko Vitikainen

Jaakko.
Epätieteilijät ovat noissa asioissa asiantuntijoita.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>>#15:
On myönnettävä, että epätieteilijät saattavat olla karvan verran Tosikkoja edellä teoreettisella puolella. Mutta esimerkiksi Teemu Kerpun väitöskirjan osioon 'maansäteilyn vaikutus rautakangen käytettävyyteen' Tosikot olivat avainasemassa empiirisellä puolella erityisesti, mitä tulee ryömintätulosten keruuseen ja analysointiin.

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #16

Hyvä Jaakko !!! Kerrankin on huumorimies liikenteessä. Ja otappa Jaakko huomioon että eräs kaimasi "insinööri" Jaakko Teppo tutki laulussaan Metsien myrkkyruiskutuksen vaikutusta mäntypistiäisen sukupuolielämään.
Epätieteelisesti olemma Jaakko Korpi-Anttilan kanssa samaa koulukuntaa.
Hienoa Jaako, sinulta löyty aina asiaa.
Jaakko Teppo on minulle erittäin hyvä tuttu, koska opiskelimme samaan aikaan samassa koulussa ja asuimme samassa asuntolassa. Joskus v. 1976 soittelimme yhdessä Tepon kanssa hänen kämpillään jolloin hän nauhoitti omia laulujaan rekkakuskeille.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #17

"Peräkylän Banjoissa" vaikutti (1965+/-) teekkarikylässä muistaakseni Tammelan suunnalta kotoisin oleva Jaakko (?) Teppo. Valmistui normaalin tapaan ja hävisi näköpiiristäni. Onko sama mies?

Veikko Vitikainen Vastaus kommenttiin #18

Ei ole sama mies. Muistan kun Kuopiossa Rehtori jakoi insinööreille päästötodistuksia, niin olin jonossa Jaakko Tepon jälkeen. Rehtori muistaakseni siinä tokaisi huumorimiehenä, että on se hyvä kun päsee eroon tuosta Jaakko Teposta, sen verran lahjakas verblisti Jaakko oli. Voin kyllä vakavalla naamallakin todistaa, että lähipiirissäni en koskaan lahjakkaampaa verbaalista neroa ole tavannut. Enkä usko että koskaan tapaankaan. Jaakko on aina Jaakko.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Tiuhaan toistuvissa maailmanlopuissa on se hyvä puoli, että suurin osa ihmisistä on oppinut vain hymähtämään. Siis "susi tulee" -efekti myönteisenä. Jos se sitten kuitenkin tulee, niin eipä ole ainakaan etukäteen turhaan stressannut.

Puheenaiheeseen liittyvää