Vastaanpuhuja

Arvio: Hemlock Grove

Pisti silmään jonkinlaisena mahdollisena aikojen muutoksena, kun Netflix, tuo videosisällön Spotify alkoi tuottamaan omia sarjoja. Ideahan on hyvä, sillä tähän saakka Netflixin käyttöni on ollut sangen vähäistä johtuen sen auttamattomasta jälkijunaisuudesta; Miksei tosiaan tuottaa omia sarjoja, jotka näkee ensimmäiseksi Netflixistä. Rahasta se tuskin on kiinni ja jos videovuokraamofirmoja katsoo nykyään, voi todeta että paikalleenjääminen on myrkkyä. 

Tähän saakka Netflix on meidän taloudessa ollut lähinnä lastenelokuvien katsomista varten. Mediatoistimena on toistaiseksi toiminut puhelin, tablet-laite ja nyt kesälomalla työ-mäkki. Televisiossani on nettiyhteys ja kyseisellä mallilla saa kyllä USA:ssa tiirata Netflixiä, mutta Eurooppa on toki asia erikseen. Kun kyselin asiaa, ehdottivat, että ostaisin uuden television, sillä 2011 vuoden televisio on epäkelpo. Voin myöntää, kyllä vituttaa moinen. En missään tapauksessa aio ostaa uutta televisiota nykyisen tilalle, ennen kuin se lakkaa toimimasta. Postissa on tulossa android-tikullisen verran mediatoistinta, mutta kiinaposti™ toki ottaa aikansa. Hiljaa hyvä tulee.

Näin kesälomalla on öisin aikaa, joten päätin katsoa Hemlock Groven kaikki 13 jaksoa läpi.

Ja mitä näin? Näin alkuasetelmiltaan niin monella tapaa kliseisen True Blood, Twilight jne. virityksen, että odotukset eivät olleet korkealla. Hyvin pian huomasin kuitenkin katselevani jotakin suht häiriintynyttä, sanoisin True Bloodista kaakkoon,  ehkä samalla viivalla American Horror Storyn kanssa, jonka kuvailisin jonkinlaiseksi kieroksi kauhuperinnekimpuksi. Ennemminkin jonkinlaiseksi videomuotoiseksi kauhukollaasiksi kuin kauhuksi.

Ja perinteistä tässäkin on osin kyse. Mustalaisia ihmissusia puhumassa "kaajeista" (ulkopuolisista), Itä-Eurooppalaisia hirviöitä, temppeliritareita ja freudilaiselta haiskahtavaa virnistelyä fallisine symboleineen ja musteläiskineen. Ja toki ripaus naisvihaa tai sen pukuun puettua miesstereotyypeille irvailua. Törmäsin toki netissä myös tulkintoihin homoeroottisista latauksista miespäähenkilöiden välillä, mikä on nykyään jo aika kliseinen ja jonkinlainen uushomofobinen tulkinta - se löytää, joka etsii. Tosin sarjassakin "kyläläiset" toki senkin takia mustalaispojan hakkaavat.

Pojat ovat toki näennäisen isättömiä ja erityisesti Godfreyn poika, Roman, on kummallisen pakkomielteinen Peter Rumancekia kohtaan, mutta lähinnä mielestäni kyse on ylhäisessä yksinäisyydessä kasvaneen persoonan tapa suhtautua ainoaan vastineeseen ystävälle. Hänen pitäisi äitinsä mielestä "kasvaa aikuiseksi", mikä hänen tapauksessaan tarkoittanee kaikesta inhimillisyydestä luopumista; Muuttua hirviöksi ja kantaa perintönsä. Rumancekissa taas ihminen ja hirviö ovat niin saumattomia ja luonnollisessa suhteessa, ettei oikeastaan ole ihmekään, miksi Roman Godfrey häntä niin ihailee. Ja kadehtii? Ja äitisuhteen huomioon ottaen, naisvihamielisyys ei sekään ole yllättävää, tosin siskoonsa Shelleyhyn Roman suhtautuu avoimen lempeästi, suojellen. Itse asiassa, juuri nämä kaksi naista käyvät hänen sielustaan taistelua.

Taustatyö näyttäisi olevan tehty keskimääräistä paremmin. Onnistuin jopa jäljittämään hirviöiden nimiä netistä. Hauska viittaus löytyy myös Mary Shelleyn Frankensteiniin Shelley Godfreyn muoodssa. 

Näyttelijäkaarti on enimmäkseen hommansa osaavaa ja Famke Janssen taitaa olla se suurin nimi. Toki siellä on Skarsgårdin perhekin edustettuna ja muutama tuttu kasvo mm. uudemmasta Battlestar Galacticasta.

Sarja voisi olla jonkinlainen nykyaikaan tuotu filmatisointi keskiaikaisesta kylästä, johon on torninsa rakentanut ilkeä lohikäärme rikkauksineen ja jonka metsissä ihmissudet juoksentelevat. Idyllinen pikkukaupunki, jossa yhtenä päivänä teinitytöt pistetään jonkin demonisen otuksen ruokalistalle. Katseet kääntyvät  äidistä ja pojasta koostuvaan mustalaisperheeseen ja loppu onkin sitten lievästi kummallisia juonenkäänteitä, insestiä, ihmiskokeita, oksentelua, suolenpätkiä ja ihmettelyä että mitä sitä tuli juuri todistettua. Tai oikeastaan tarkemmin: miksi se tuli juuri todistettua. 

Hahmot keskustelevat keskenään menneistä ja tulevista omalla jargonillaan ja ymmärryksellään, eikä katsojaa oteta mukaan, vaan koko ajan saa ihmetellä, mistä mikäkin johtuu. Hyvänä puolena on, että vastauksia myös annetaan. Toinen hyvä puoli mielestäni on, että syyttely ja osoittelu jätetään "kyläläisille" ja hirviötkin haluaisivat kovasti olla inhimillisiä, elleivät ole inhimillisempiä jo valmiiksi. Jopa Janssenin esittämä,  täysin vailla tunteita toimiva syöjätäräiti vaikuttaa välillä ihan ymmärrettävältä ja jopa pehmeältä. Se toki tekee hänen hahmostaan myös jotenkin epäuskottavan.

Mielenkiinto silti säilyy läpi koko kauden. Tämä eittämättä on ihan hyvä sarja. Ei mahtava tai niin uraauurtava kuin verkkopalveluformaatti ehkä mahdollistaisi. Edelleen leikitään televisiota. Esimerkiksi, miksi tuotantokausia? Televisiossa resurssi nimeltä "aika" on rajallinen. Nettipalvelussa, jossa asiakas katsoo mitä huvittaa, ei. Jos olen oikein ymmärtänyt, tuotantokausi on jonkinlainen rytmittäjä, niin että yhdestä ohjelmapaikasta saadaan revittyä mahdollisimman monelle hupia. 

Ongelma toki ei ole yksin verkkosarjojen ,vaan esimerkiksi e-kirjat apinoivat fyysisiltä kirjoilta asioita, mielestäni paikoin aivan turhaan.

Kuitenkin, ihan hyvä sarja.

Traileri:

https://www.youtube.com/watch?v=GvlFJmh6ktU

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Itsellä toimisi nexflix telkkarissa PS3:sen kautta
Aika ajoin Youtubea pleikkarilla avatessa sormi hieman hiveltää mutta...
Ei ole vielä tullu langettua

Niin älytön läjä varsinkin noita lastenelokuvia DVD:llä ja VHS muodossakin
Vuosien varrella tullut koottua kohtuullinen kokoelma
Noita katsoisi pari viikkoa putkeen yötä päivää ja hyvin
tuntuvat mukulalle riittävän ainakin vielä
Sen lisäksi olen ilkeä ja rajoittanut TV:n katseluajan aika pieneksi

Toimivuudesta saanut myös hieman moitteita netflix palvelu
Ehkä pitäisi kokeilla joskus
Olen vain niin vanhanaikainen että fyysinen tuote onnea tuo (kai)

Tuo sarja itseasiassa kiinnostaisi
Saa nyt nähdä lankeanko loveen vai ohitanko

Tuosta tuotantokausi jubasta
Epäilen että toivovat/uskovat saavansa myytyä sen myös perinteiseen TV-levitykseen joten josko siinä olisi syy?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Toimii pleikkarissa erittäin hyvin se Netflixi, mitä vähän testasin.

En ole itse törmännyt mihinkään ongelmiin, paitsi siinä kohtaa, kun sitä ei tuohon televisioon saanut.

Aivan totta tuo perinteinen TV-levitys. Olen vähän koittanut selvittää miksi tuotantokausia ylipäätään on (tuon oman arvaukseni lisäksi), mutta aika laihasti löytänyt tietoa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Korjailin vähän pahimpia virheitä pois, kun näköjään "jouduin" karuselliin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sarja oli positiivinen yllätys. Yksi kaverini sanoi kerran, että ennen kauhu- ja sarjishahmoista tehdyt leffat ja sarjat súunnattiin lapsena sarjakuvia lukeneille miehille. Nykyään ne suunnataan teinitytöille. Valitettavasti.

Tuossa sarjassa oli sopivan häiriintynyt ilmapiiri, eikä siinä yritetty kosiskella teinityttöjä, vaikka komeita ne miesnäyttelijät toki olivat.

Rainer Nuorinko

Harvoin saatan naista pulaan, miestä häpeään
mutta ken kunniamerkkeihini kajoaa,
hän sen itse tekee.
Mitä sinä livoit huulia, ratsulleko maiskautit?
Kätkehän viettielämäsi,
pitäkäämme asialliset välit!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Puheenaiheeseen liittyvää